térdszalag

Keresztszalag szakadás kezelése műtét nélkül

ACL – Anterior Cruciate Ligament, azaz az elülső keresztszalag szakadása. Egy olyan térdsérülés, ami minden sportoló, síelő és focista rémálma. A térdünkre hatalmas erők hatnak minden olyan esetben, amikor hirtelen irányt változtatunk, felugrunk, ugyanis a keresztszalag az ami meggátolja, hogy a combcsonthoz képest a sípcsont elmozduljon – a szalagok és az izmok aktívan stabilizálják a térdet.

Régebben azt hitték, hogy az ACL szalag-szakadás nem tud spontán gyógyulni

A keresztszalag szakadása esetén ezért a műtét volt a megoldás, ami kisvártatva a “legnépszerűbb operációvá” nőtte ki magát. Napjainkban azonban a legújabb kutatási eredmények fényében már tisztában vagyunk azzal, hogy spontán is képes gyógyulni, így nincs mindig szükség a műtéti beavatkozásra.

A térd anatómiája

Ahhoz, hogy jobban megértsük a problémát célszerű ismernünk a térdszalagok helyzetét, a térd anatómiáját. A térdízület a combcsont és sípcsont között található. Testünk legnagyobb, legbonyolultabb, legsérülékenyebb ízülete, amire a járás során a testsúlyunk mintegy fele, lépcsőn járáskor a testsúlyunk 2-3- szorosa nehezedik. Ezt a súlyt az ízületi felszíneken két porcos gyűrű (meniscus) oszlatja el egyenletesen, illetve a szalagok biztosítják azt a stabilitást, ami lehetővé teszi, hogy a két csont ne ne mozduljon ki járás vagy sportolás közben. A térdben a két csontvég között az elülső (ACL) és a hátsó keresztszalag (PCL) X alakban fut, míg az oldalszalagok (MCL,LCL) a térd belső és külső oldalán helyezkednek el, mivel egyenes lefutásúak.

A térd leggyakrabban a hirtelen irányváltoztatásoknál sérül meg, ennek oka lehet az izmok gyengesége, a rá ható erők túlzó nagysága, a helytelen sportolási technika, vagy egy-egy baleset.

Honnan lehet tudni, hogy valakinek térdszalag húzódása vagy térdszalag szakadása van?

A térd rándulások-húzódások során a szalag rostjai nem szakadnak el teljesen, “csak” megnyúlnak vagy tépődnek. Funkció szempontjából nincs különbség a megnyúlt vagy a részlegesen szakadt, teljesen szakadt szalag között, hiszen a térdet egyik sem lesz képes sérült állapotban stabilizálni.

térd

Térdszalag húzódás tünetei a következők lehetnek:

  • a térd körüli terület megduzzad,
  • a térd mozgástartománya beszűkül
  • a térd be is vérezhet (kék,zöld,lila színe lehet)

A folyamat 1-2 héten belül magától rendeződik, így óvatos terheléssel lépésről-lépésre visszanyerhető a térd funkciója.

A keresztszalag szakadása

Ha szakadásról van szó, akkor hosszabb a gyógyulás. Izomszakadásnál 5-6 hét, ínszalagszakadásnál pedig akár 2-3 hónap is kell a felépüléshez. A térdszalag szakadásának tünetei hasonlóak a húzódás tüneteihez megegyeznek, így annak felismeréséhez mindenképpen terapeuta vagy orvos kell.

A szalagsérülések kezelése

A szalagsérülések kezelése kétféle lehet: konzervatív vagy műtéti. Az oldalszalagok sérülése, a részleges szakadások és nyúlások kezelését legtöbbször konzervatív módon végzik (gyógytorna, ami segít visszaállítani a mozgástartományt és erősíti a stabilizációban résztvevő izmokat.)

A keresztszalagok teljes szakadása esetén azonban szükséges lehet az artroszkópos műtét (keresztszalag plasztika) elvégzésére is. Erre több eljárás is létezik. A műtét alkalmával a sebész egy ép inat vesz ki a testünk más részéből – combhajlító izom ín, térdkalács ín – és ezt teszi be az elszakadt helyére. Az oldalszalag sérülésénél szalag varratot használnak.

A pótlás sajnos nem mindig kielégítő, de mi lenne az elszakadt szalaggal, ha azt nem műtenék meg?

Kutatások rámutattak arra a tényre, hogy az elszakadt keresztszalag képes regenerálódni, hiszen olyan sejtek találhatók meg benne, amelyek a növekedési faktorok hatására át tudnak alakulni. Ehhez azonban lényeges, hogy minél hamarabb elkezdődjön a mozgatás és hatékonyan stabilizáljuk az izmaink segítségével a térdet.

Gyógytorna segítségével a keresztszalag szakadás teljes gyógyulásra jó esélyei vannak az érintetteknek, amit MRI felvételek is bizonyítanak. Egy kutatás során 5 éven át mintegy 118 páciens sorsát követték nyomon, akik közül 62-t azonnal megműtöttek, míg 59 egyén elkezdett tornázni. Tapasztalatok szerint a fiatal, aktív páciensek esetében a megfelelő mechanikai ingereket alkalmazva elérhető volt a teljes felépülés, annak ellenére is, hogy mozgásbeszűküléstől, porcsérüléstől és komoly térdfájdalomtól szenvedtek. A műtéti beavatkozás következtében azonban elhúzódhat az ízületi gyulladás, időben kitolódhat a terhelhetőség időpontja, ez pedig akadályozza a meniscusok és a szalagok gyógyulását.

Sajos nem minden térdszalag szakadás tud spontán meggyógyulni. Előfordul, hogy az elülső keresztszalag (ACL) azért nem tudja ellátni a feladatát, mert hozzánő a hátsó keresztszalaghoz (PCL). A gyógyulási esélyeket az is befolyásolja, hogy a szalag melyik szakasza sérült meg, hiszen a combcsonthoz közel eső része a jobb vérellátás miatt

lényegesen nagyobb eséllyel tud regenerálódni, mint a sípcsonthoz közel lévő.

Milyen terápiát alkalmazhatunk, ha el szeretnénk kerülni a műtétet?

A kezdeti kezeléssel csökkenthető a térdfájdalom, a duzzanat – itt a teljes nyújtás elérése a cél amivel a spontán gyógyulás támogatható. Manuálterápiával a mozgás minősége is helyreállítható azáltal, hogy a “helyettesítő” mozgások deformációit kijavítjuk . Az ödéma felszívódását kinesio tape segítségével támogathatjuk.

Koordinációs és egyensúlyfejlesztő gyakorlatok által erősítjük a törzs izomzatát és az alsó végtag erejét, javítjuk a térd hajlíthatóságát, erejét (egyenes vonalú futás, kitörés, guggolás, lépcsőzés). Ezt követően jöhetnek az összetettebb gyakorlatok, az ugrások, a futás irányváltoztatásokkal. Így a felépülési idő nagyjából 3-6 hónapba telik.

Keresztszalag műtét utáni rehabilitáció

A keresztszalag műtét után rehabilitációra van szükség, ami körülbelül 1 évig tart. Ahhoz, hogy könnyebben beépüljön a helyettesített szalag ma már biológiai terápiával is kiegészíthető a kezelés, ilyenkor saját vérből olyan sejteket állítanak elő, amelyekkel felgyorsítható a regeneráció.

Műtét után az első 6-8 hétben a térd mozgástartományát tesszük teljessé, a 3-6. hónapban a megfelelő izomerő kialakítása a cél, az utolsó szakaszban pedig, ami fél évet tesz ki az összetett funkciókat állítjuk helyre.

Miként segíthet a manuálterápia?

A gyógyulás során sajnos jelentkezhetnek szövődmények, kompenzáló mozgások, amelyek hátráltathatják a gyógyulást. A manuálterápia segít ezeket a kompenzációkat, összenövéseket felszabadítani.

forrás: sherlockrehab.hu