vezetés esőben

Fékhatás az esős aszfalton

A nyári forróság után a nyakunkon az ősz, ami általában komolyabb esőzéseket hoz. Természetesen ilyenkor is útnak indulunk, sőt, vannak, akik kifejezetten az őszi időszakra tervezik utazásaikat. Cikkünkben az esős aszfalton való vezetés veszélyeire hívjuk fel a figyelmet és arról is szólunk, hogy mi a teendő, ha meghibásodik az ABS fékrendszer, azon belül pedig az ABS kocka.

Amikor a kocsi kerekei a vizes úton gurulnak, az aszfalt és a gumi közötti tapadás jelentősen csökken. Az esőzés alatt a víz egy vékony rétegként gyűlik össze az úton, ami könnyedén hidroplán-hatáshoz, azaz „vízen csúszáshoz” vezethet. Ennek eredményeként az autó fékhatása drasztikusan csökkenhet, ami megnövekedett féktávhoz vezet.

Vezetés közben az esőben az alábbiakra kell fokozottan odafigyelni:

  • Lassítsunk le. A sebesség csökkentése növeli az út és a gumi közötti tapadást.
  • Növeljük a követési távolságot. A vizes úton a féktáv hosszabb lesz, ezért fontos nagyobb távolságot tartani az előttünk haladó járműtől.
  • Kerüljük a hirtelen kormánymozdulatokat és a hirtelen fékezéseket.
  • Az ABS, vagyis az antiblokkoló rendszer kifejezetten olyan helyzetekre lett kifejlesztve, mint például az esőben való vezetés. Ha a kerekek blokkolnának, az ABS rendszer gyorsan és ismételten növeli és csökkenti a féknyomást, hogy megőrizze a kerekek gördülését, és megakadályozza a blokkolást. Ez lehetővé teszi a sofőr számára, hogy irányítsa az autót még vészfékezés közben is.

Az ABS rendszer hibái akár esőben is jelentkezhetnek. Például egy hibás érzékelő miatt az ABS hibásan működhet, vagy akár teljesen kikapcsolhat. Ha az ABS visszajelző lámpa világít a műszerfalon, az az ABS rendszer potenciális hibáját jelzi. Ilyen esetben az autót a legközelebbi szervizbe kell vinni ellenőrzésre és javításra.

Előfordul viszont, hogy az ABS lámpa nem világít, a nyomásszabályzó modul mégis rendetlenkedik. Jelezheti, ha szivárog a fékfolyadék, beesik, lassan becsúszik a fékpedál a fékezésnél. Nagyon óvatosnak kell lennünk, mert ez azt is jelzi, hogy nem működik tökéletesen a blokkolásgátló. Fékezésnél megcsúszhat, kipördülhet az autó. A legjobb megoldás ilyenkor felkeresni a rewopro.hu oldalt, ahol minden kérdésre választ kapunk és szakszerű segítségre számíthatunk.

Összességében az esős aszfalt komoly veszélyeket rejthet. Az ABS rendszer segíthet a biztonságos vezetésben, de soha nem szabad teljes mértékben csak rá hagyatkozni. A legjobb védekezés a veszély ellen a megelőzés és a tudatos vezetés.