öntözött kert

Az öntözőrendszerek fajtái

Ma már egyre többen döntenek úgy, hogy a kertjükbe öntözőrendszert telepítettnek szakember segítségével, annak érdekében, hogy a kert még a száraz időszakban is zölden pompázzon. Egy olyan profi rendszerről van szó, mely megkönnyíti a mindennapokat és gondoskodik a kert és a növények gazdaságos vízellátásáról. Így nem kell reggel és este egy locsolócső vagy locsolókanna segítségével a fárasztó és monoton öntözéssel foglalkoznod. Többféle kerti öntözőrendszer típus áll rendelkezésre, melyeket az alábbiakban bővebben taglalunk.

Manuális öntözőrendszer

A manuális öntözőrendszer nem tartozik az elterjedt rendszerek közé, ugyanis gyakorlatilag annyi előnye van, hogy egyenletesen öntözi a kertet és ennek során nem feltétlenül kell jelen lenni. Viszont ezzel a végére is értünk a jó tulajdonságoknak, ugyanis a csapokat manuálisan kell megnyitni és egyesével kell beindítani az öntözőzónákat. A manuális kezelhetőség a csapok zárására is vonatkozik, tehát, ha elfeledkezel róla, akkor a rendszer túlöntözheti a kertet. Ráadásul a nyaralás során keríteni kell valakit, aki kezeli a csapokat, tehát nem igazán vagy előrébb, ha a célod, hogy a rendszer magától működjön. A kertépítés eredményének megőrzését nem igazán ez a rendszer segíti elő. Átalakítása pedig rendkívül drága, így okosabb, ha egy ennél fejlettebb öntözőrendszer mellett döntesz.

Automata öntözőrendszer

Ha a célod a kert kényelmes megöntözése, akár úgy is, hogy te nem vagy jelen, akkor az automata öntözőrendszer a legjobb választás számodra. A magas minőségű öntözéstechnika ennél a rendszernél kiválóan megvalósul, így mindenképp jó választásnak bizonyul. Rengeteg előnye van, illetve a kényelem és megtakarítás is jellemzi ezt a fajta rendszert. Sokan úgy vélik, hogy ezek a rendszerek luxuscikknek számítanak és kizárólag az igazán gazdagok engedhetik meg maguknak, viszont ez egyáltalán nem így van.

Hibrid öntözőrendszer

Alapvetően ez nem is egy külön kategória, hiszen a manuális és az automata rendszer is lehet hibrid. A megnevezés sokkal inkább arra utal, hogy a rendszer kiépítésénél a szakember több öntözéstechnikai márka alkatrészeit is alkalmazta. Ez egyáltalán nem probléma, hiszen a jól összeválogatott alkatrészek és a szaktudás révén semmi akadálya, hogy az öntözőrendszer kifogástalanul működjön. Erről az ontozouzlet.hu weboldalon többet is olvashatsz.